„Autista szemmel” gyermek szemléletformáló program

Az autizmusban érintett gyermekek száma évről, évre növekszik. A legfrissebb statisztikai adatok alapján, minden 50. ember érintett. Hamarosan minden óvodai csoportban és később iskolai osztályban, legalább egy érintett gyermek jelenléte várható. Tény, hogy a kora gyermekkori autizmus nem kinőhető, hiszen ez nem egy betegség, hanem egy állapot, mely felnőtt korban is megmarad. Így a most autista kisgyermekből, pár év múlva autista kisiskolás, majd 20 év múlva autista felnőtt lesz.

Az autizmusra jellemző viselkedés- és készségbeli deficitek jellemzően 2 területen jellennek meg (szociális kommunikáció zavara, rugalmatlan viselkedésszervezés, melyhez nagyon gyakran kapcsolódnak a szenzoros ingerfelvétel és észlelés zavarai), melyből adódó nehézségek, az érintett gyermek és közvetlen környezetének mindennapjait is megnehezítik. Az autizmusban érintett gyermekeknek speciális nevelésre, megértő és befogadó környezetre és speciális bánásmódra van szükségük.

Egyesületünk, szemláletformáló programjával, az autista gyermekek, speciális igényeiből adódó nehézségeket kívánja segíteni, oly módon, hogy a közvetlen környezetében élő neurotipikus, vagyis nem érintett gyermekeknek ad át tudást, segítve őket, hogy könnyebben megértsék, és ez által kapcsolatot teremtsenek, kapcsolódjanak autista társaikhoz, könnyebben elfogadják őket.

Miért ez a korosztály?

Programunkkal a 6-10 éves korosztályt, azon belül is a nagycsoportosokat és a kisiskolásokat szeretnénk megcélozni. A gyermekek ez az első szocializációs lehetősége, itt találkoznak először kortársakkal. Az autista gyermekek szocializációs problémái is itt jelennek meg először intézményi szinten.

Miben segít a program?

A szemléletformáló programunk segítséget nyújt abban, hogy az autista gyermekek kortársai megismerkedhessenek, az őket érintő nehézségekkel. Betekintést nyújt az autizmusban érinettt személyek világába. Így az élményterápiás jellege és szociális érzékenyítés mellett a program edukációs jellegénél fogva, hosszú távon elősegítheti az autista gyermekek eredményesebb és könnyebb integrációját.

Miről szól a szemléletformálás és hogyan szólítjuk meg a gyermekeket?

A szemléletformáló programot kifejezetten az óvodai nagycsoportos, kisiskolás korosztálynak terveztük meg (6-10 éves korosztály számára), jellemzően az autizmusban érintetteknél megjelenő, hasonló módon visszatérő nehézésgek és azokat megkönnyítő , támogató módszerekre fókuszálva. A program kidolgozásában több szakember (gyógypedagógus, pszichológus, óvodapedagógus) és érintett szülő is részt vett.

A gyermekeket kisebb történet segítségével, interaktív, játékos formában, bábos elemek felhasználásával kalauzoljuk el, az autizmus világába, számukra érthető és talán még szórakoztató formában is.

Mennyi időt vesz igénybe a foglalkozás és mire van szükség?

A szemléletformáló program során, 1 foglalkozás összesen 40-45 percet vesz igénybe. Az edukáció egyik részében egy történet formájában, bábok kíséretében mesélünk az autizmusról, kalauzoljuk a gyermekeket az autisták világába. A történet közben kisebb interaktív, játékos foglalkozás segítségével mélyítjük el, a mesében elhangzottakat. A történetek és az interakció, a gyermekeket játék formában megszólító feldolgozás olykor összefolyik.

A program keretein belül elérhető foglalkozás, az autizmus okozta specifikus nehézségeket célozza meg, vagyis kommunikációs, szocializációs és szenzoros ingerfeldolgozási problémákat feldolgozó történetként jelenik meg.

A foglalkozás az intézmény részéről semmilyen plusz eszköz biztosítást vagy hátteret, nem igényel, az Egyesület minden, a programhoz szükséges eszközt biztosít.

Miben segít a program az érintett és nem érintett kortárs gyermekeknek?

Az érzékenyítő és szemléletformáló programunktól azt várjuk, hogy rövid és hosszú távon is növeli a fogyatékossággal szembeni attitűdöt, így segítve elő az autizmusban érintett gyermekek beilleszkedését. Minden olyan információ, tudás, amely eljut a gyermekekhez segíti az integráló óvodák és iskolák mindennapjait.

Programunk része, igény szerint, egy rövid a pedagógusokat megszólító tájékoztató is, melynek során a gyermekekkel is megismertetett autista specifikus jellemzőkről, és a nehézségeket segítő megoldási lehetőségekről felvilágosítást nyújtunk az óvodában/iskolában dolgozó pedagógusoknak. Mindezt online formában vagy pécsi irodánkban vagy a helyszínen tudjuk biztosítani.

A program segítségével Egyesületünk egy pszichológiai kutatást is segít, melyben az szemléletmódosítás hatását vizsgáljuk a fogyatékossággal szembeni attitűd változására tekintettel.

A Program helyszíne

A programot minden esetben az Egyesület az Intézmény által kért helyszínre szállítja (csoportszoba, tanterem, tornaszoba).

Program költsége:

40.000 Ft/ előadás (Pécsen kívüli helyszín esetén plusz útiköltség, mely előre egyeztetésre kerül.)