„Autista szemmel” óvodai szemléletmódosító program

Az autizmusban érintett gyermekek száma évről, évre növekszik. A legfrissebb statisztikai adatok alapján, minden 100. ember érintett. Hamarosan minden óvodai csoportban és később iskolai osztályban, legalább egy érintett gyermek jelenléte várható. Tény, hogy a kora gyermekkori autizmus nem kinőhető, hiszen ez nem egy betegség, hanem egy állapot, mely felnőtt korban is megmarad. Így a most autista kisgyermekből, pár év múlva autista kisiskolás lesz, majd 20 év múlva autista felnőtt.

Az autizmus jellemzően 3 fejlődési területen károsítja, az érintett személyt (kommunikáció, szocializáció, viselkedési problémák), melyből adódó nehézségek, az érintett gyermek és közvetlen környezetének mindennapjait is megnehezíti. Az autista gyermekeknek speciális nevelésre, környezetre és bánásmódra van szükségük.

Egyesületünk, érzékenyítő programjával, az autista gyermekek, speciális igényeiből adódó nehézségeket kívánja segíteni, oly módon, hogy a közvetlen környezetében élő neurotipikus, vagyis nem érintett gyermekeket érzékenyíti, segítve őket, hogy könnyebben megértsék, és ez által kapcsolatot teremtsenek autista társaikkal, elfogadják őket.

Miért az óvodás korosztály?

Programunkkal az óvodás korosztályt, azon belül is a nagycsoportosokat szeretnénk megcélozni. A gyermekek első szocializációs lehetősége az óvoda, itt találkoznak először kortársakkal. Az autista gyermekek szocializációs problémái is itt jelentkeznek először intézményi szinten.

Miben segít a program?

Az Érzékenyítő Program segítséget nyújt abban, hogy az autista gyermekek kortársai megismerkedhessenek, az őket érintő nehézségekkel. Betekintést nyújt a világukba és megoldási lehetőségeket kínál, az őket is érintő problémákra. Így a szociális érzékenyítés mellett a program edukációs jellegénél fogva, hosszú távon elősegítheti az autista gyermekek eredményesebb és könnyebb integrációját.

Miről szól az érzékenyítés és hogyan szólítjuk meg a gyermekeket?

Az Érzékenyítő Programot kifejezetten az óvodai nagycsoportos korosztálynak terveztük meg, jellemzően az autistáknál hasonló módon visszatérő problémák megoldásaira fókuszálva. A program kidolgozásában több szakember és érintett szülő is részt vett.

A gyermekeket kisebb történetek segítségével, bábos előadás keretein belül, interaktív játékokkal vezetjük be az autisták világába, számukra érthető és talán még szórakoztató formában is.

Mennyi időt vesz igénybe a foglalkozás és mire van szükség?

Az Érzékenyítő Program során, 1 foglalkozás összesen 45-50 percet vesz igénybe. Az edukáció első részében egy történet formájában, bábok kíséretében mesélünk az autizmusról, kalauzoljuk a gyermekeket az autisták világába, maximálisan 20 perces időtartamban. Ezt követően egy kisebb interaktív, játékos foglalkozás segítségével mélyítjük el, a mesében elhangzottakat. A történetek és az interakciós, gyermekeket játék formájában meghívott feldolgozás olykor összefolyik.

A Program keretein belül 3 foglalkozás érhető el, melyek egyenként az autizmus okozta specifikus nehézségeket célozza meg, vagyis egy kommunikációs, egy szocializációs és egy szenzomotoros problémákat feldolgozó történet.

A foglalkozás az óvoda részéről semmilyen plusz eszköz biztosítást vagy hátteret, nem igényel, az Egyesület minden, a programhoz szükséges eszközt biztosít.

A programot pályázati forrásból valósítjuk meg, így ez Önöknek semmilyen költséggel nem jár.

Miben segít a program az érintett és nem érintett kortárs gyermekeknek?

Az érzékenyítő és szemléletformáló programunktól azt várjuk, hogy rövid és hosszú távon is növeli a fogyatékossággal szembeni attitűdöt, így segítve elő az autizmusban érintett gyermekek beilleszkedését. Minden olyan információ, tudás, amely eljut a gyermekekhez segíti az integráló óvodák mindennapjait.

Programunk része egy rövid a pedagógusokat megszólító tájékoztató is, melynek során a gyermekekkel is megismertetett autista specifikus jellemzőkről, és a nehézségeket segítő megoldási lehetőségekről felvilágosítást nyújtunk az óvodában dolgozó pedagógusoknak. Mindezt szükség esetén, a jelenlegi járvány helyzetre tekintettel online is meg tudjuk valósítani.

A program segítségével Egyesületünk egy pszichológiai kutatást is segít, melyben az szemléletmódosítás hatását vizsgáljuk a fogyatékossággal szembeni attitűd változására tekintettel.

A Program helyszíne

Amennyiben a jelenlegi járványügyi helyzet megengedi, úgy mi megyünk a gyermekekhez, vagyis helyben az óvodai csoportban kerül megvalósításra a Program. Amennyiben erre nem lesz lehetőség, a korlátozások miatt, úgy lehetőséget biztosítunk egy kirándulás formájában megszervezett, külső helyszínen való megvalósításra. Ennek helyszíne Cserkút. Ez esetben a helyszínre való utaztatás költségeit is biztosítjuk, melynek összegéről, kivitelezéséről a megvalósítás előtt előzetesen egyeztetünk.

Program támogatója: