„Autista szemmel” 2022 tábor

Táborunkban 10 gyermeket fogadtunk, akikre minden nap 5 autizmusban jártas segítő vigyázott (2 gyógypedagógus asszisztens, 1 viselkedéselemző-terapeuta, 1 autizmus szakot végzett gyógypedagógus, 1 logopédus-tanító, 1 óvodapedagógus-Delecato terapeuta és 1 konduktor). A gyermekek között szerepeltek óvodai korosztályba tartozó kisgyermekek és iskolások is. A tábort a befolyó források és költségek függvényében egy hétre tudtuk megszervezni, így vegyes csoportot alakítottunk ki.

A táborunkat 2022 augusztus 8 és 12 közötti hétre szerveztük meg. A tábor központja Cserkúton, a Cserkúti Élménytér volt.

A tábor megszervezése során nagy hangsúlyt fektettünk az autizmus specifikus környezet kialakítására. A tábor megkezdése előtt a segítőkkel, több alkalommal egyeztettünk a feladatokról és a táborba érkező gyermekekről. A gyermekeket megismertük, készségeiket felmértük, a tábor előtt pedig képes beszámoló formájában összeállítottunk számukra egy táborra felkészítő anyagot, mely tartalmazta a programokat, a segítőket és a kis társaikat, akikkel a táborban találkoznak majd. Fontosnak tartottuk azt is, hogy a családok és segítők is megismerjék egymást a tábor előtt, így egy közös megbeszélést is szerveztük, ahol mindenki megismerhette, azokat, akikkel még nem találkozott és természetesen lehetőséget biztosítottunk a kérdések feltevésére is.

A táborban minden gyermeknek személyre szabott napirendje volt, a teret és a programokat strukturáltuk. Folyamatábrákkal segítettük a különböző mindennapi tevékenységeket. Minden programon lehetőség volt arra, hogy ha szükséges, mert elfáradt egy – két gyermek, vagy szenzorosan feltelt az ingerekkel, akkor külön tudtuk vinni a csoporttól és számára megfelelő elfoglaltságot találni.

Az egész hetet tematikusan programokkal strukturáltuk, törekedve arra, hogy lehetőség szerint minimalizáljuk az üres járatos időszakokat, a frusztráció csökkentésének érdekében. A következő programokkal igyekeztünk minél több élményt biztosítani, mind a kicsiknek, mind a nagyobbaknak.

A gyermekek közül sokan még nem is voltak táborban, mivel nem volt lehetőségük arra, hogy egy specifikusan megszervezett autista táborba elmenjenek, mivel kevés ilyen lehetőség adódik a térségben. A gyermekek többsége sok új élménnyel gazdagodott, olyan programokon vehettek részt, amin még korábban nem, így megismerkedhettek új tevékenységekkel is. A kisvasutazás és a habparti szinte minden gyermek számára egy teljesen új élmény volt.

A horgászás, kézműveskedés és az Állatkert is rejtett magába újdonságokat és érdekességeket. Szemmel láthatóan jól érezték magukat, amit mindegyikük a maga kommunikációs lehetőségei mellett le is kommunikált felénk és a szülők felé is. A nem érintett gyermekekkel való közös programok lehetőséget adtak arra, hogy az Egyesületünk számára fontos szemléletformáló, autista specifikus látásmódot is becsempésszük a táborba, így közös élményekkel gazdagodhattak az érintett és nem érintett gyermekek is. Közös játékokra is lehetőséget adtunk, ami sok esetben szintén új élmény volt a gyermekek számára.

A közös élmények mellett minden gyermeknél törekedtünk az egyéni bánásmódra, legyen szó szabadidő eltöltéséről, vagy akár étkezésekről, egyéb segítség adásról vagy szokásokról.